Tuesday, 10 January 2012

Berdulang

Assalamualaikum 
Haloo !




tahukah ampa yang kasih sayang boleh dipupuk dengan pelbagai cara ?
kasih sayang antara keluarga, kawan, ataupun dengan jiran tak pun dengan sesapa ja lah ataupun dengan orang yang kita kenal muka tapi tak tau nama .
bukan tu saja . ampa juga boleh menambahkan rangkaian kenalan dengan lebih efektif dan berkesan ??
tanpa menggunakan laman sosial yang belum menjamin apa2 kebaikan .
face to face .
ewahh..;p

dan mesti ampa tak percaya jika kasih sayang ni boleh dipupuk ketika kenduri-kendara .

haaa..

caranya .






oh nasik kenduri . 
nak usul kat mak aku bila kenduri abang aku buat makan berdulang .
amacam ?
hahahha




kenyang alhamdulillah :)



 'makan berdulang'
erk..kalau salah mintak maaf la . aku pun first time makan macam ni masa kenduri kat Pendang hari tu . masa kenduri kat rumah kawan kak aku . ngeee
-,-

biasanya makan berdulang ni mesti la berjemaah ya dak ? dua tiga orang boleh satu dulang .
kalau begitu ampa bleh kenai orang sebelah ampa tu ja la .
siap berkongsi makan lagi .

tapi kalau ampa nak lagi meriah . makan berjemaah sampai sepuluh orang sekali ampa kena pi tempah dulang gergasi la . baru muat semua orang . hehehe

ok . aku merapu .


faedah :

boleh kenal kawan baru . (mana tau nanti2 bleh kenai dengan abang dia plak) haha
jimat pinggan . tuan rumah terselamat daripada beban membasuh pinggan yang banyak . dulang jadi penyelamat . nak lagi mudah ? guna daun pisang . pas makan buang terus . jimat air . jimat tenaga .
pokok pisang jadi mangsa . hehe

kekenyangan yang kekal lama . sebab masing2 malu nak pulun makan takut orang sebelah kata .
ampa pun makan sesikit . sebab nak control ayu atau sopan .
bila makan sikit-sikit cepat kenyang . kan ? kan ?


hehehe...tak tau nak komen banyak la . aku pun first time makan berdulang .



tapi ingat makan berdulang bukan lah satu alasan ampa nak pi berkenal kenalan dan beramah mesra dengan abang2 yakni anak jiran yang dah lama ampa dok usyar tu .


okbai .



5 comments:

Nasyha said...

haha , aku teringat cara mendulang untuk lombong bijih timah .

err err, tak sama kan . ok fine

nohasyida safie said...

ngekkk .. tu mendulang lain.

btw . ang tau mendulang ka ?
ngeee
peace !

peyansanstaro said...

Best gak cara makan mcm ne..
Slalunya klau ada tbliq datang kampong..
P surau makan dgan cara ne...

Tapikan..

errrrr... skrng ne kalau ad buat cm mne okey dgan syart, kawan2 yang nk makan bersama2 tu msti menjaga kbsihan... potong kuku tu ! klu tak xsngop nk mkan bersama.. hehehe=)) Kan.. Kan.. Kan..................

nohasyida safie said...

aq pun first time kn cmtu.. hehehe
owh..yaka ?

nk makn cmni kena pilih kwan la cmtu .
time ni baru la nk pupuk smgat antra kawan, mkn sesama banyak atau sikit berkongsi sesama .

ngeee^^

peyansanstaro said...

Kan memupuk semangat berkawan sangat.
choyy =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...