Wednesday, 16 March 2011

Kisah RM 1000

Assalamualaikum
Hello there !!!

Apa habaq semua ??
Sihat kot no...Alhamdulillah...
Duit oh duit...tak penah cukup-cukup kan2 ???
heheheh
hampa ada banyak duit tak ??Boleh pinjam sikit ?? Pernah tak ada orang offer hampa duit ???
Ha ni suma persoalan untuk hampa jawab. Ce..jawab..ce jawab...

Ok berbalik kepada cerita asal tadi. Hari Selasa kemarin cek dan kawan cek nak p la study kt Perpustakaan Sultanah Bahiyah kan2....(nak bgtau yang cek ni rajin studi la 2):P
Pas tu bila kami nak masuk ja kat pintu utama perpustakaan tu, kami dilambai oleh seorang " abang libry " ni. Cek dan kawan cek yang seorang ni pun kehairanan dengan tindakan berani abang tersebut. Hahahah

Oleh kerana kami tidak mau menghampakan " abang libry " tu kami pun pi la kat dia. Cek pun tanya...'ada apa bang ??' Abang tu pun jawab dengan menggunakan loghat Kedah juga...'Ni hampa nak masuk satu pertandingan tak ?? Kami jawab..'Pertandinga apa ? Kena bayaq tak ? Ada hadiah tak ? (ha hamek hang soalan yang menerpa untuk " abang dan kakak libry " itu tadi. Sambil cek dan kawan cek ni saling berpandangan tanda tak berapa minat nak join la. Pas tu "abang libry " tadi pun kata..'Pertandingan ni free ja dik, tak payah bayaq pun. Tambah beliau lagik..'Kalau hampa masuk hampa akan diberikan makanan percuma (ayaq dan roti jer...ok saya bersyukur !!) Bukan tu saja, tambah abang tu lagik kalau kami masuk kami akan dapat sijil penyertaan dan yang paling tak tahan tu...Hampa nak tau dak apa ???
ha...jeng...jeng...jeng

Ganjarannya Rm 1000 = 1k
OMG !!!
(sambil dalam otak ni dok terbayang macam-macam dah...DSLR..)
ok terus kami buat-buat yang malam tu ada exam Ekonomi !!
plus lagik aq ja yang excited terlebih.
hahaahaha

Kami pun terus daftar
hahahahh
ok ni bukan sebab duit tu la..(yaka ??)
Ni suma sebab nak menambahkan ilmu pengetahuan tentang UUM tercinta ni.
Pertandingan ni ala-ala explorace la nama dia "UUM INFO SEEKERS"
gempak tak nama dia ?? hahaha
Ok soalan dia pun tak payah mana pun. (abang dan kak2 tu yang cakap)
Hanya kena jawab kuiz-kuiz tentang UUM la, pasai perpustakaan, pengetua dan felo dpp, dll.
Syarat dia pun tak susah, siap boleh tanya orang lagik..
Ha boleh macam tu ??

Lepas daftar kami diberi selambak kertas soalan, bekalan roti dan air percuma serta tag (tah cek tak tau nak panggil apa) tak lupa juga kertas kosong dan pen percuma (ni yang cek likes !!)
Ok set...mula !!!!

itu kami

rupa tag tu camni la

Dengan lafaz Bismillah cek dan kawan cek ni iaitu Nas membukak soalan terbabit. Ya Allah...
susah kot soalan dia. Hampehh..
Pencarian bermula dengan apa lagi search kat internet la. Segala infomasi berada di ujung jari !!!
Alhamdulillah dapat gak la complete separuh soalan. Lagik separuh ??
hampeh sekali lagik...susah !! 
ok ' Nothing Impossible In This World' kami teruskan lagik.

Ada la satu soalan yang cek rasa sangat tak relevan (alasan ja ni)
Ada ka dia tanya berapa ekoq kuda dan spisis apa yang ada kat UUM ni ??
Lagik tak tahan dia suh kira berapa padang yang ada kat Pusat Sukan tu ??
Hampa bleh jawab tak ??
ha comfem hampa pun tak tau kan..hahahah cek pun tak tau..huhuhu 

Tak pa...tadi abang tu kata kami bleh tanya, telefon orang atau apa-apa ja yang boleh.
Kami pun tanya la kawan-kawan yang ada.

Antara mangsa-mangsa kami :
Special thanks to Zhariani, Ros, 'budak sangat', Farah, Yanie, Hajar, dan Erni. 
oppsttt...tak lupa jugak kepada Abdul Rahim Mohd Raidzoh (tu dia nama penuh) sebab bagi jawapan kepada soalan yang sangat menguji minda iaitu 9 ekoq kuda dan jumlah padang kat Pusat Sukan tu sebanyak 17 padang kesemuanya..
tak lupa jugak pada Likin dan Fizi yang kekadang sokong kekadang tak !!!
cek rasa depa kutuk ja lebih. :(
Susah-susah ja..jasamu akan kami kenang
Kalau dapat 1k t kami belanja ok...
hahahahahh


Credit gak buat team mate cek yang turut memulun untuk menjayakan explorace ni...makacek makcik !!!

Finally, siap gak kami jawab. Fuhhh
Tunggu apa lagik ??
hantaq la...
heheheh

Kami pun bagi la jawapan kami kat abang tu dengan harapan boleh dapat 1k tak pun, dapat hamper pun jadilah. (besaq sangatkah cita-cita kami ni?)

do i care ???hahahah

OK dah cukup lah. Cek rasa dah panjang sangat ni ha..
Till then..tggu result nanti yep..

tak sabo2 dah ni...huhuhuhu

PENGAJARAN : IMPIAN MESTI TINGGI


2 comments:

this is nasyha said...

aminn .. moga~moga berkat la pertolongan depa .
kita boleh menang competition tu macik !

please pray for it !
for DSLR !
hiks !

nohasyida said...

amin....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...